PROJECTE ONTINYENT 2011-2015 | BLOC | Coalició Municipal Compromís per Ontinyent

Ontinyent necessita d'un projecte polític obert, engrescador i de Regeneració Democràtica, un projecte que el BLOC vol liderar i al que esteu totes i tots convidats.Un projecte que ja té cap de llista: JOSEP FRANCÉS. Amb aquest blog encetem el treball per concretar i definir el projecte de ciutat que necessita Ontinyent. Ontinyent té Futur, hem de construir-lo entre tots.

Total de visualitzacions de pàgina:

7/5/11

Presentats els Compromisos per la SOSTENIBILITAT per Ontinyent

Coalició Municipal Compromís per Ontinyent va presentar en la vesprada del dimecres 4 de maig els “Compromisos de Sostenibilitat per Ontinyent”.



L'acte celebrat a l'Extensió Universitària va consistir en un ecofòrum titulat “Estratègia de Sostenibilitat d'Ontinyent”, per tal de presentar els compromisos que la coalició formada pel Bloc, Iniciativa i els Verds proposen per a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de la ciutat. La taula redona és va estructurar amb 4 ponències en què és van poder exposar els temes proposats per a finalment donar temps al debat amb les preguntes del públic assistent.


La presentació de l'acte va estar a càrrec de Carles Porcel, president d'Ecofòrum del País Valencià, organització que té com a objectiu promoure un estil de vida coherent amb el paradigma del desenvolupament sostenible, originant debat i opinió interdisciplinària, proporcionant criteris per a la reflexió i l'acció cívica per propiciar la renovació cultural que la societat del segle XXI exigix.


La primera ponència és va titular “Crisi energètica, el zenit del petroli i l'energia nuclear”, a càrrec de José Juan Sanchis, expert en la temàtica, que va presentar el problema de la crisi energètica. Jose Juan va explicar que la societat actual és totalment dependent del petroli, però ens trobem que este mineral ha arribat al seu pic de producció, de manera que a hores d'ara ja estem percebent que l'era del petroli barat s'acabat, sense que esta situació tinga punt enrere. Per altra banda, va deixar clar que l'energia nuclear no és la solució al problema, degut a la seua perillositat i pel gravíssim problema dels residus radioactius que genera, com pel fet que és mentida que siga la solució al canvi climàtic perquè el cicle de l'urani genera molt CO2. A més a més, l'urani és un mineral no renovable i és troba en situació d'esgotament progressiu, pel que definitivament no serà l'energia del futur, sinó que l'energia atòmica ha encetat el seu camí de decadència.


La segona ponència, “Construir un desenvolupament sostenible a escala regional i local”, va estar a càrrec de Carles Arnal, qui va ser el primer diputat verd a les Corts Valencianes, Arnal va introduir la idea de per què hem de canviar el model de societat per poder enfrontar-nos a la crisi ecològica, social i econòmica que patix el planeta. Segons Arnal, la sostenibilitat és un repte global i ineludible, de tots els pobles i governs del planeta, perquè estem consumint més del què la terra produïx i contaminant més del què la terra és capaç d'assimilar. Arnal afirma: "els problemes ecològics i socials estan ací, pel que cal urgentment una nova política que ens duga a un nou model econòmic".

La tercera ponència, “Aplicacions verdes a la política municipal, exemples del Green New Deal, va estar a càrrec de Juan Ponce candidat dels Verds Esquerra Ecologista a les Corts Valencianes per la llista autonòmica de Compromís, xerrada que va introduir propostes sobre polítiques verdes que és poden dur a terme a nivell regional i local, com per exemple, mesures d'estalvi energètic en tots els àmbits, aconseguir un nivell important de l'ús de la bicicleta, consumir productes locals i potenciar l'agricultura ecològica, afavorir el teletreball evitant així desplaçaments innecessaris. Ponce insisteix en el fet que el Green New Deal, o la nova economia verda que proposa el Partit Verd Europeu, provocaria un revulsiu de l'economia dels municipis, pel fet que les mesures encaminades a millorar l'eficiència energètica de les ciutats, edificis o sistemes productius, la implantació de les energies renovables i l'ecoinnovació són creadores de molts llocs treball local i de qualitat.

Per la seua part, Fran Quesada, va presentar la ponència “Compromisos de sostenibilitat per Ontinyent”, el candidat dels Verds en la coalició Compromís per Ontinyent va introduir les accions que és poden dur a terme per caminar cap a la sostenibilitat d'Ontinyent, cal reprendre l'Agenda 21 i el Pla d'Acció Ambiental local que han estat aparcats a la legislatura que ara acaba governada per Lina Insa. Cal conservar el nostre paisatge amb mesures efectives, no podem aspirar a tindre un turisme rural amb un entorn degradat, cal fomentar la rehabilitació d'edificis per a generar treball en els professionals autònoms i millorar l'eficiència energètica de les vivendes, cal fer una gestió eficient dels residus millorant el sistema de reciclatge, ficar en marxa la reutilització de l'aigua depurada del sistema terciari de la depuradora d'aigües residuals, pacificar el trànsit dels cotxes per que puguen conviure amb els vianants i les bicicletes i dissenyant camins segurs a l'escola, potenciar l'horta tradicional d'Ontinyent i els productes agrícoles locals. Quesada insistix en el fet que un nou model productiu no és incompatible, més al contrari, és necessari, afirma: "estem segurs que amb la convicció de què les coses poden canviar, apostant decididament per les polítiques de sostenibilitat i fent be les coses, és crearan els llocs de treball que la nostra ciutat necessita al mateix temps que crearem un espai saludable per a viure".

A l'acabar les ponències és van generar unes preguntes del públic i un debat que van donar lloc a les conclusions i a la cloenda final per part de Josep Francés, candidat a l'alcaldia d'Ontinyent per la Coalició Compromís, Josep Francés va afirmar la seua convicció amb la coalició que formen Bloc, Iniciativa i els Verds i va animar al canvi de rumb que Ontinyent necessita en els pròximes eleccions del 22 de maig.


Ontinyent, 5 de maig del 2011

Arxiu del blog